8 De boschplaat
Wadplaten, stranden, duinen, kwelders, bossen, Zoet, zout en brak water, typische overgangen van nat naar droog ....... De Boschplaat. De Boschplaat is een groot natuurgebied op de oostkant van Terschelling. De Boschplaat is sinds 1910 van staatsbosbeheer en sinds 1970 mag het zich Europees Natuurreservaat noemen.
Eén eeuw geleden was De Boschplaat niet meer dan een kale zandvlakte. Nu is het één van de meest gevarieerde grote natuurgebieden van Europa. Dat op de Boschplaat heel veel verschillende planten groeien, wist ik wel, maar wat ik nog niet wist is, dat het eigenlijk een soort tankstation is voor de honderdduizenden vogels die er ieder jaar even een kijkje komen nemen. Terschelling ligt midden op één van de grootste trekroutes voor vogels.
Aan de noordkant van de Boschplaat ligt een negen kilometer lange stuifdijk, waar men in het begin van deze eeuw mee is begonnen. Deze dijk was nodig, omdat anders het hele eiland weg zou spoelen. Een stuifdijk is een dijk die ontstaat door zand, dat tegen de duinen "aanstuift". Die eerste stuifdijk was niet zo sterk en brak bij de eerste storm dan ook op sommige plaatsen door. In 1931 is men begonnen met de aanleg van een nieuwe dijk. Dat deden ze zo: er werd een lange rij dennetakken van anderhalve meter neergezet op een afstand van 30 tot 40 centimeter. daar kon het zand weer "tegenaanstuiven". Toen het zand hoog genoeg was, kon er een nieuw dennescherm opgezet worden. Daar moest weer zand "tegenaanstuiven" enz. enz. enz. Die stuifdijk is nu 10 tot 15 meter hoog.
Verder is over de Boschplaat niet zo veel te vertellen. Over het landschap heb ik al veel verteld in de hoofdstukken 2, 3, 4 en 5.