volgende
vorige


6 Bekende vulkanen


De Etna

Het woord Etna komt van het Griekse woord aitho en betekent brandende vlam, wat ik een toepasselijke naam vind. De Etna is een Ďcontinentí wat nog gedeeltelijk ontdekt moet worden. De Etna is als een groot symbool voor SiciliŽ dit is een werkende vulkaan, omdat hij altijd aan het pruttellen en dergelijke dingen.


De Stromboli

Ten noorden van SiciliŽ liggen een aantal eilanden van vulkanische afkomst. De namen staan hiernaast; Vulcano, Lipari, Salina, Filicudi, Alicudii, Panarea, Basilluzzo en Stromboli. De Stromboli is de bekendste uit dit rijtje. Dit is een klein eilandje van 4 bij 5 kilometer waar zoín 300 mensen wonen. Je kunt met een boot naar het eiland, waarbij de rookpluim van een afstand al opvalt. Het is dus een actieve vulkaan. De Stromboli is ťťn van de vijf vulkanen ter wereld die continu actief zijn!


De Vesuvius

De Vesuvius ligt vlak bij Napels in ItaliŽ. Dit is waarschijnlijk de bekendste vulkaan in Europa. Er was een hele zware uitbarsting die in de tijd van de Romeinen, in het jaar 79 plaatsvond. Bij die uitbarsting zijn heel veel mensen omgekomen en werden twee plaatsen helemaal onder een dikke aslaag bedolven: PompeÔ en Herculaneum. Deze steden werden pas in 1748 ontdekt door archeologen. Geregeld is er een uitbarsting, de laatste was in 1944. Vůůr deze uibarsting was de vulkaan 1186 meter hoog; na de uitbarsting was de berg 90 meter hoger!


Surtsey

Surtsey is een klein eiland ten zuiden van IJsland. In 1963 is het eiland onstaan. Daarvoor was er alleen maar zee op die plaats. Het eiland is ontstaan door een onderzeese uitbarsting van een nieuwe vulkaan. Daarbij kwam zoveel lava vrij dat de zeebodem omhoog kwam tot boven de zeespiegel. Vier dagen na de eerste uitbarsting was het eiland al 600 meter lang, 350 meter breed en 60 meter hoog! In het begin groeide de oppervlakte met ongeveer een hectare per maand. En een nieuw eiland was geboren. In het totaal duurde de uitbarstingen drie en een half jaar. Surtsey is nu 1,8 km2 groot. Het eiland werd direct een natuurreservaat waar niemand mag komen, alleen wetenschappers om precies te bekijken hoe alles zich ontwikkelt. In het begin was er natuurlijk nog niets op dit eiland, alleen gloeiende hete lava en stukken afgekoelde kale lavarots. In 1968 waren er al 22 soorten insecten en 23 vogelsoorten aangetroffen. Toen groeiden er al drie jaar planten.


volgende
vorige