volgende
vorige


1 De aarde van binnen


In de aarde heb je verschillende lagen: De buitenkant van de aarde bestaat uit aardschollen, (de wetenschappers zouden zeggen: Plaattektoniek) die soms wel 75 km dik zijn.


Plaat 1: Euraziatische plaat

Dit is één van de grootste platen en bestaat uit Aziatische en Europese continenten. Ook behoren delen van Atlantische en arctische oceaan. Op de rand van deze plaat liggen 2 bekende vulkanen, namelijk de Stromboli en de Vesuvius.


Plaat 2: Filippine Plaat

De filippine plaat is ten oosten van de Filippijnen in de stille oceaan. Op de rand van deze plaat ligt de Marianetrog. Deze plaat grenst aan de pacifische plaat.


Plaat 3: Caroline Plaat

De Caroline Plaat is een relatief kleine plaat en beweegt zich richting de Filippine Plaat. Op deze aardschol ligt ook de eilanden groep “Carolinen”, die in de Stille oceaan liggen.


Plaat 4: Indisch-Australische Plaat.

Door deze plaat is een heel vulkanisch gebied ontstaan, in Nieuw Zeeland. Op deze plaat bevindt zich geheel Afrika en delen van de Indische Oceaan!!!


Plaat 5: Fiji Plaat

Deze aardschol is relatief vrij klein en ligt in de Grote oceaan. Op deze aardschol bevinden zich ook de Fiji eilanden. Deze eilanden zijn ontstaan door onderwatervulkanen.


Plaat 6: Pacifische Plaat

De Pacifische plaat is één van de grootste aardschollen. Op deze plaat ligt bijna de hele Grote oceaan! En omdat in de Grote oceaan nou eenmaal de Hawaiaanse eilanden liggen, liggen die dus ook op de Pacifische plaat. Op deze aardschol is nogal wat vulkanische activiteit. De twee bekendste vulkanen op deze aardschol zijn de Maura Loa en de Kilauea.

Plaat 7: Juan De Fuca

Deze plaat is één van de kleinste aardschollen en is genoemd naar een Griekse zeevaarder. Deze zeevaarder ontdekte dit nieuwe gebied in 1592. Deze plaat heeft door zijn bewegingen een nieuwe vulkaan gemaakt, de St. Helens (hiernaast). Deze beweegt zich langzaam richting de Noord-Amerikaanse Plaat.


Plaat 8: Noord-Amerikaanse Plaat.

Op deze aardschol ligt Noord-Amerika en delen van de Atlantische oceaan. Aan de rand van deze aardschol bevindt zich één van de grootste breuken, namelijk de San-Andreas breuk en die is maarliefst 970 KM lang!!!!


Plaat 9: Kokos plaat.

Deze aardschol beweegt zich richting Caribische Plaat en Noord-Amerikaanse Plaat. Op de rand van deze aardschol is het gebergte West Mexico ontstaan. Daar is ook een actieve vulkaan, de Paricutin, gekomen.


Plaat 10: Nazca plaat

Deze plaat bevindt zich geheel ‘onder’ zee. Vlakbij de kust van Zuid-Amerika. Hij beweegt in de richting van de Zuid –Amerikaanse plaat. Door deze beweging is er nogal wat opschudding ontstaan, want hierdoor is er namelijk een gigant van een aardbeving ontstaan in 1906 in het grensgebied van Colombia en Ecuador. Het was een heel zware aardbeving, wel 8.9 op de schaal van Richter. Het was één van de zwaarste aardbevingen ooit.


Plaat 11: Antarctische Plaat

Op deze aardschol ligt Antarctische Oceaan en het continent Antarctica. De 2 vulkanen op deze aardschol zijn allebei ontdekt door James Ross, een ontdekkingsreiziger in 19e eeuw. De namen van de vulkanen zijn Terror en Erebus.


Plaat 12: Caribische Plaat

Op deze aardschol bestaat uit de Bahamas en de Antillen en nog vele anderen kleine eilandjes. Op het eiland Martinique ligt de vulkaan Mont Pelee. Toen deze vulkaan uitbarstte in 1902, is er ook een dorp weggevaagd, namelijk Sint Pierre.


Plaat 13: Zuid-Amerikaanse Plaat

Deze aardschol bestaat uit Zuid-Amerika en een deel van de Atlantische oceaan. Het Andes gebergte in Zuid-Amerika bevat veel vulkanen en er komen veel aardbevingen voor.


Plaat 14: Schotse Plaat

De Schotse plaat is een kleine aardschol en aan de (grens) met de Zuid-Amerikaanse plaat ligt een oceaangebergte, namelijk het South Georgia-gebergte. De aardschol is klein en ligt in de oceaan.


Plaat 15: Afrikaanse Plaat

Deze aardschol bevat het Afrikaanse continent en delen van de Atlantische en Indische Oceaan. Het hoogste punt van de aardschol wordt gevormd door een vulkaan, namelijk de Kilimanjaro. Deze vulkaan is maarliefst 5.895 meter hoog, niet een bergje waar je even tegenop loopt, dus. En midden in Afrika is dit een berg met eeuwige sneeuw.


Plaat 16: Arabische Plaat

Deze aardschol bestaat vooral uit land, inclusief de Syrische woestijn en het Arabische Schiereiland. De grens tussen de Arabische- en de Afrikaanse Plaat word gevormd door de Rode zee. De Rode zee is ontstaan doordat deze twee aardschollen van elkaar zijn “gescheurd”. Toen ontstond er een breuk die vol is gelopen met water uit de Indische Oceaan. Zo is de Rode dus ontstaan.


volgende
vorige