volgende
vorige


5 De taakstraf

Bij een taakstraf moet je iets doen; bij een gewone straf krijg je een boete of moet je de gevangenis in. Taakstraffen worden alleen maar aan kinderen gegeven. Uit onderzoek is gebleken, dat als kinderen in de gevangenis komen, ze daar eigenlijk niets mee opschieten. En een boete moeten meestal de ouders betalen, dus daar merkt het kind toch niets van. Je hebt twee soorten taakstraffen: de leerstraf en de werkstraf.

De werkstraf komt bij kinderen het meeste voor. Deze straf kan oplopen tot hooguit 200 uur werken. Stel dat iemand iets vernield heeft, dan moet hij het weer repareren. Of als iemand overlast heeft veroorzaakt bij andere mensen, dan moet hij mensen gaan helpen. Een paar voorbeelden zijn:

Natuurlijk krijg je voor dat werk geen geld uitbetaald. Maar je bent wel bezig met hele nuttige dingen! En dat is natuurlijk een groot verschil met in de gavangenis zitten.

Bij de leerstraf moet je naast de gewone school ook nog naar een speciale cursus toe. Dat is om beter te leren omgaan met: drank, geld, sex, vrije tijd en andere mensen. B.v. de leerstraf "slachtoffer in beeld" laat zien wat de ernstige gevolgen van een misdrijf kunnen zijn voor het slachtoffer. Als je dat gezien hebt, denk je in het vervolg wel twee keer na...

Op deze bladzijde zie je een overzicht waarin staat wie er allemaal met een taakstraf te maken hebben
volgende
vorige