volgende
vorige


9 mensen redden

Onze planeet bestaat nu toch al zo’n 5 miljard jaar, en ze is nog nooit eens tot rust gekomen. Dat wil zeggen dat ze al die tijd al aardbevingen en vulkaanuitbarstingen heeft meegemaakt. En daarmee zijn al miljoenen mensen mee omgekomen. Tegenwoordig kunnen we mensen al heel goed vinden, als je dat vergelijkt met vroeger. Nu kunnen we met graafmachines en dergelijke alle troep weghalen, dat gaat toch wel sneller als zoals het vroeger ging, want toen ging alles nog met het handje. Tegenwoordig hebben we ook nog de honden, wat natuurlijk ook heel erg opschiet. Ik bedoel natuurlijk de getrainde honden, aan een gewone hond heb je niet zo veel. Toen in 1989 de sterkste aardbeving van de afgelopen 100 jaar in San Francisco plaatsvond. Toen botsten twee platen tegen elkaar wat natuurlijk een geweldig grote aardbeving veroorzaakte. De stad San Francisco ligt helemaal aan de westkant van Amerika. Elk jaar schuiven de platen 4 cm. naar elkaar toe. Dan kun je al heel gemakkelijk uitrekenen dat dát ooit een keer fout gaat. En in 1989 was het dan zover, de platen waren onder elkaar geschoven en schoten met kracht terug, en het resultaat ziet u hiernaast! Zolang de mensen kunnen denken, oftewel, hoe lang de wereld al bestaat op een paar dagen na, wordt de kust bij San Francisco al geraakt door aardbevingen. In 1906 is de oudste film die wij kennen over aardbevingen opgenomen. Maar dat even terzijde. In 1994 was er in Los Angeles een aardbeving met een magnitude van maarliefst 6,6 op de schaal van Richter. Maar dit is gelukkig niet de alleskapotmakende aardbeving die al 30 jaar door wetenschappers wordt voorspeld. En, om het zo maar eens uit te drukken, 9,5 miljoen leven in Californie op een kruitvat dat ieder moment kan ontploffen!

Om mensen onder het puin te halen beschikt de organisatie LiSAR over speciale honden, die een speciaal diploma hebben waarop staat dat ze officiële reddingshonden zijn. Zij hebben de benaming NRHB en KNPV. Deze honden zijn natuurlijk heel erg goed getraind op zelfbehouddriften, waardoor ze het werk heel lang vol houden. Als er een oproep wordt gedaan op de honden van LiSAR, dan zorgt de organisatie ervoor dat ze zo snel mogelijk kunnen beginnen met speuren. Het team wat dan komt opdagen vertrouwd volledig op de honden die vanzelf het puin gaan doorzoeken.

Hier heeft de hond net een persoon gevonden. Hij roept zijn begeleider erbij, door te blaffen en te graven. De begeleider probeert contact met het slachtoffer te krijgen en ze gaan proberen om hem uit te graven.
Aangezien honden sterke gravers zijn, kan de hond opnieuw goed werk doen. Het gat moet voldoende groot worden om het slachtoffer er makkelijk doorheen te kunnen halen. Het gebeurt natuurlijk vaak dat een slachtoffer ook gewond is of helemaal buiten adem is. Dan is wat extra ruimte wel nodig.
Na hard zwoegen kan het slachtoffer gered worden. Natuurlijk krijgt de hond een goede beloning!


volgende
vorige